Recursos per centres educatius

Els Recursos que oferim pels centres educatius estan disponibles tant per les escoles i instituts dels Pobles Cuidadors com per aquells centres d’altres municipis que vulguin formar part del Programa Escoles Cuidadores.

Mà sota paraigües multicolor

Elaboració de protocols d’actuació en situacions de malaltia, mort i dol en la comunitat educativa

És important que els centres educatius estableixin protocols d’actuació que facilitin l’acompanyament de l’alumnat, els pares i les mares, així com de les persones professionals del centre en situacions, en el si de la comunitat escolar, de malaltia greu, mort i dol davant la pèrdua.  Disposar de protocols adaptats als vostres valors i característiques us evitarà, quan arribi el moment, haver d’improvisar.


Maleta, flors i llibres vells

Formació en pedagogia de la mort i el dol per personal docent i no docent

Si voleu acompanyar adequadament alumnes, famílies i professionals de la vostra comunitat educativa en situacions de malaltia, mort i dol, així com si voleu contribuir a l’educació de l’alumnat entorn l’experiència de la vida, la mort, la pèrdua i el dol, és fonamental impulsar i facilitar el treball personal i l’adquisició de coneixements i competències centrades en la pedagogia de la mort i el dol per part de l’equip professional del centre.

Per això posem a la vostra disposició accés a formacions de qualitat impartides per persones de referència.


Ninots tipus matrioixkes

Maletes pedagògiques des d’Infantil fins a Batxillerat

Totes les persones, en diferents moments de la nostra vida, haurem de fer front a l’experiència de la malaltia, la mort i el dol. En la infància i adolescència també podem viure, a més, processos de canvi significatius, com ara la separació de pares i mares o canvis d’escola. Els nens i nenes, i els nois i les noies, sovint poden ensenyar les persones adultes com viure aquests moments, però, al mateix temps, és important que des del currículum acadèmic es generin oportunitats per aprendre a viure experiències de canvi, pèrdua i dol que són naturals i inevitables. Amb les maletes pedagògiques, volem oferir un conjunt de recursos didàctics adaptats a diferents etapes del cicle educatiu.
Mans d'un pare ajudant al seu fill a modelar argila

Tallers facilitats per educar en tot el cicle formatiu en el canvi, la mort, la pèrdua i el dol

De forma complementària a les maletes pedagògiques, posem a la vostra disposició tallers facilitats per promoure la pedagogia de la mort, la pèrdua i el dol. Els tallers s’adapten a les diferents etapes del cicle formatiu, des d’infantil fins a Batxillerat, així com a les preferències de cada centre.
Butaques d'un teatre

Obres de teatre i conferències teatralitzades

En col·laboració amb l’Institut de Ciència i Teatre, us oferim la possibilitat d’organitzar per l’alumnat del vostre centre educatiu obres de teatre i conferències teatralitzades. Aquestes conferències aborden d’una manera rigorosa i al mateix temps educativa, accessible i amena qüestions com, per exemple, el cicle de la vida i la mort, o malalties específiques de gran prevalença en la nostra societat como l’Alzheimer o el Parkinson. Aquestes intervencions poden ser recursos útil per despertar vocacions i impulsar projectes i treballs de recerca.

Institut de Ciència i Teatre

‘El cor no oblida, una història sobre Alzheimer’ (per estudiants de l’ESO) – Veure dossier artístic

‘A la recerca dels records oblidats’ (per estudiants de 5è i 6è de Primària) – Veure dossier artístic

‘El do de la intuïció, una història sobre Parkinson’ (per estudiants de l’ESO) – Veure dossier artístic

‘La història de la diabetis’ (per estudiants de l’ESO) – Veure dossier artístic

‘El color de les cortines’ (per estudiants de l’ESO) – Veure dossier artístic

Partitura, auriculars i disc de vinil

‘El cor no oblida’, una trobada musical intergeneracional

Us oferim organitzar trobades musical intergeneracionals entre alumnes d’educació secundària i persones grans residents en centres socials i sanitaris de la nostra comunitat, especialment aquelles que pateixin Alzheimer. Desprès d’assistir conjuntament a l’espectacleEl cor no oblida. Una història sobre l’Alzheimer, les persones estudiants crearan playlists musicals que faran que, al escoltar-les plegats, les persones grans recordin els grans moments de la seva vida.


Mans sostenint una papallona

Acomiadar-nos de les persones que estimem, o recordar-les, com realment volem fer-ho

Si en el vostre centre educatiu voleu organitzar un acte de comiat o de record per alguna persona estimada, podem ser al vostre costat per ajudar-vos a fer-ho d’una manera autèntica i personalitzada.


Consulta els Recursos per tota la comunitat per descobrir altres d’activitats en les quals pots participar.

Registra’t a la Plataforma Digital per accedir als recursos que oferim.

Si ets una entitat, contacta amb l’Agent de Suport a la Xarxa Comunitària Cuidadora per registrar-t’hi.

Contacta’ns si necessites més informació sobre com accedir als recursos que oferim.